SLA ook wel bekend als stereolithography (in het Nederlands stereolithografie) is een oude bekende binnen de 3D print technieken. SLA is een van de eerste 3D print technieken die daadwerkelijk doorbrak, dit kwam vooral door de simpelheid achter de techniek waardoor het al mogelijk was sinds de jaren 80. Sinds dien is SLA door verschillende ontwikkelingen gegaan en uiteindelijk ook bij de consument terecht gekomen.
Voor en nadelen SLA
- De print kwaliteit is erg hoog.
- 3D print kunnen klein zijn en kleine details bevatten.
- Het is mogelijk met (erg) flexibel materiaal te printen.
- Erg duur door de benodigde stappen en nabewerking.
- Langere levertijd door het ingwikkelde productie proces.
Deze 3D print techniek is ideaal voor producten die klein zijn met kleine details of producten die van een erg fexibel materiaal gemaakt moeten worden. Voor alle andere toepassingen is een andere 3D print techniek beter omdat SLA 3D printen complexe stappen en nabewerking nodig heeft.
Materialen SLA 3D printen
Tough
Een materiaal dat lichtelijk meegeeft waardoor het erg sterk is. Ideaal voor functionele of visuele prototypes.
Ridged
Een minder sterk maar harder materiaal dan tough. Ideaal voor protoypes waarbij het meegeven van het materiaal een probleem is.
Flex
Een flexibel materiaal wat erg sterk is doordat het veel meegeeft. Ideaal voor prototypes van zachte en rubber achtige onderdelen.
Dental
Dental is een speciaal materiaal ontwikkeld voor prototypes en toepassingen is de tandheelkunde industrie.
Bestel jouw SLA print
Het bestellen van een SLA 3D print kan via onze klanten service. We hebben hier niet zoals bij FDM 3D printen een print calculator voor omdat SLA 3D prints vaak een op maat oplossing zijn me verschillende parameters per product.
Hoe werkt SLA (stereolithography)?
De techniek achter SLA 3D printen is relatief simpel, de echte specialiteit zit hem in het materiaal dat gebruikt wordt. Dit is namelijk een resin dat hard wordt bij blootstelling aan UV licht. Het resin bestaat uit deeltjes die graag met elkaar willen binden maar hier een initiator voor nodig hebben, het UV licht dient als deze initiator en brengt een polymerisering op gang. Hierdoor ontstaan uit de kleine deeltjes lange ketens met als gevolg dat het materiaal van vloeibaar naar hard gaat.
Om het materiaal slectief hard te laten worden beschikt de printer over een stuurbare laser of LCD scherm om gericht het resin aan te stralen. Deze laser of LCD scherm bevind zich onder een bak die vol zit met resin en schijnt zo steeds een dun laagje resin in de bak aan. Nadat een laagje resin aangestraald en hard geworden is beweegt in de bak resin de bouwplaat omhoog en wordt het proces per laagje herhaald.
Nadat dit proces afgerond is moet het resin volledig uitgehard worden en het nog niet uitgeharde resin verwijderd worden. Hier zijn speciale washing & curing stations voor omdat dit nog niet uitgeharde resin slecht kan zijn voor de gezondheid.
Klantenservice
Heb je nog verdere vragen over SLA 3D printen of wil je een 3D print bestellen? Neem dan contact op met onze klantenservice, onze experts zitten elke dag van acht tot acht voor je klaar!