5/5
5/5

FDM 3D printen

FDM ook wel bekend als fused deposition modeling is de nieuwkomer als het gaat om de 3D print technieken. Pas vanaf de lancering van de Ultimaker 3D printers is kwam FDM in handen van de minder technische gebruikers, dit omdat FDM als opensource project begon. Sinds die tijd is deze techniek doorgegroeid tot de meest gebruikte en meest praktische 3D print oplossing. FDM 3D printen doen wij daarom in huis op onze eigen printfarm.  

Voor en nadelen FDM

Deze 3D print techniek is ideaal voor producten die uit een specifiek materiaal of kleur gemaakt moeten worden en dat voor een normale prijs. FDM is ideaal voor functionele prototypes, hebbedingetjes als sleutelhangers maar ook kapjes voor jouw DIY project.

Materialen FDM 3D printen

PLA

PLA is het meest gebruikte materiaal voor FDM printers. het is een relatief sterk materiaal wat er mooi print resultaat levert. PLA is ideaal voor visuele prototypes die niet als de sterk hoeven te zijn.

PETG

PETG is een sterker materiaal dan PLA en is ook bekend van de PET flessen. PETG is ideaal voor functionele prototypes en levert een sterker maar ietjes minder mooi product dan PLA.

TPU

TPU is een materiaal wat een supersterk en flexibel product oplevert. Dit maakt TPU ideaal voor producten als afdichtingen of producten die ergens omheen moeten zoals telefoon hoesjes.

CarbonX

3DLabs CarbonX is ons in huis ontwikkelde materiaal speciaal voor toepassingen waar een extra sterk materiaal vereist is. Door zijn carbon vulling is de het allersterkste materiaal.

Bestel jouw FDM print

Onze revolutionaire print calculator berekent de prijs van jouw 3D print en biedt de mogelijkheid deze ook direct te bestellen. Bij speciale eisen of vragen is het altijd mogelijk contact met ons op te nemen. 

Onze FDM 3D print service

Standaard

Onze standaard FDM service is ideaal voor vrijwel alle toepassingen. Het geprinte onderdeel wordt kort door ons gecontroleerd maar support materiaal wordt niet verwijderd. De print kwaliteit is gemiddeld door de wat grote laag dikte en hoge print snelheid in vergelijking met onze premium service.

Premium

Onze premium FDM service is ideaal voor toepassingen waar het onderdeel echt goed moet zijn. Wij verwijderen al het support materiaal en controleren het onderdeel volledig. Door de lagere laagdikte en minder hoge printsnelheid is het onderdeel mooier en naukeuriger dan onze standaard service.  

Hoe werkt FDM (fused deposition modeling)?

De FDM 3D print techniek maakt gebruik van extruder met nozzle die ten opzichte van de bouwplaat over 3 assen kan bewegen. Deze extruder met nozzle wordt ook wel het hotend genoemd, deze bestaat uit een extruder die het filament in een verhitte ruimte drukt waardoor het filament smelt en uiteindelijk door de nozzle gaat. Deze gehele hotend met nozzle beweegt boven de bouwplaat om zo uit dunne extrusies het object te vormen.

De buitenste randen van het object worden vaak als eerste neergelegd gevolgd door de vulling aan de binnenkant. In het voorbeeld hiernaast zijn de twee buitenste randen oranje en geel en is de vulling paars. De buitenste rand die groen is wordt gebruikt om de nozzle klaar te maken voor het printen, deze heeft dus verder geen functie.

Omdat het bij FDM 3D printen mogelijk is allerlei soorten vulling te gebruiken wordt er vrijwel nooit massief geprint zoals hiernaast het geval is. Met een ander soort vul methode kan namelijk gelijke sterkte behaald worden met minder materiaal, de massieve binnenkant biedt namelijk maar een klein deel van de kracht van een onderdeel. 

Klantenservice

Heb je nog verdere vragen over FDM 3D printen of wil je een 3D print bestellen? Neem dan contact op met onze klantenservice, onze experts zitten elke dag van acht tot acht voor je klaar!