5/5
5/5

Support materiaal

Support materiaal is een ondersteunend materiaal dat wordt gebruikt tijdens het 3D printen om bepaalde delen van het object op te vangen die anders niet mooi of helemaal niet geprint kunnen worden. Het is essentieel voor het printen van complexe structuren en objecten met overhangende delen, dit komt omdat in het 3D print proces onderdelen van boven naar beneden worden opgebouwd, en het dus kan voorkomen dat iets in de lucht geprint moet worden of onder een scherpe hoek. Support materiaal is relatief gemakkelijk te verwijderen omdat het materiaal speciaal op bepaalde plekken zwakker is ontworpen.

Een 3D geprint onderdeel waarbij het support materiaal nog niet verwijderd is.

Het vermijden van support materiaal

Door rekening te houden met de beperkingen van 3D printen tijdens het ontwerpproces kan een groot deel van het support materiaal vermeden worden. Door het aantal overhangende delen of scherpe hoeken te verminderen dat steun nodig heeft, kun je een groot deel van het benodigde support materiaal verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat minder steun niet alleen resulteert in gemakkelijker te verwijderen support materiaal, maar ook in lagere kosten en een aantrekkelijker uitziend eindproduct. Door bewust te ontwerpen voor 3D printen, kun je het gebruik van support materiaal beperken en een betere kwaliteit van het eindproduct waarborgen.

Verschillende support materialen

Normaal gesproken wordt hetzelfde materiaal gebruikt voor het support materiaal als voor het geprinte object, omdat anders een printer met een toolchanger of meerdere nozzels nodig is. Bovendien maakt het gebruik van hetzelfde materiaal het verwijderen van de supports eenvoudiger, omdat het support materiaal en het object soepel in elkaar overgaan. Er zijn echter ook speciale support materialen beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor het verwijderen van supports na het printen, en deze kunnen soms geschikter zijn voor specifieke toepassingen. Dit zijn bijvoorbeeld materialen die in water oplossen of materialen die minder goed binden aan het originele materiaal.

Het verwijderen van support materiaal

Support materiaal kan relatief gemakkelijk verwijderd worden door middel van een kleine tang en een schroevendraaier, omdat het support materiaal “afbreekbaar” is. Dit betekent dat het materiaal op bepaalde punten zwakker is ontworpen, zodat het gemakkelijk afgebroken kan worden zonder het geprinte object te beschadigen. Het verwijderen van support materiaal is meestal een eenvoudige en snelle taak, maar sommige onderdelen kunnen meer moeite vergen om volledig te verwijderen. In sommige gevallen kunnen er restanten van het support materiaal achterblijven die verder verwijderd moeten worden met een scherp mes of schroevendraaier. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan tijdens het verwijderen van supports, omdat een verkeerde beweging het geprinte object kan gemakkelijk beschadigen.

Support materiaal bij verschillende 3D print technieken

Support materiaal is nodig bij FDM en SLA 3D printen, maar niet bij MJF en SLS 3D printen. Bij MJF en SLS 3D printen worden de modellen in bak vol met poeder opgebouwd, waardoor altijd elk onderdeel ondersteund is. Hier door is er bij deze technieken nooit support materiaal nodig en daarmee ook een stuk minder na bewerking. Echter zijn deze print technieken altijd een stuk duurder dan FDM 3D printen en wordt een onderdeel altijd massief geprint, bij FDM 3D printen kan slim gebruik worden gemaakt van infill om een onderdeel gedeeltelijk hol maar nog steeds sterk te printen. Zo wordt wordt er veel materiaal en een grote hoeveelheid print tijd bespaard.