De materiaalwijzer

In dit artikel lees je alles over de verschillende materialen bij 3D printen. Deze gids beslaat vijf van de meest populaire materialen die tegenwoordig worden gebruikt en helpt je bij het selecteren van het beste materiaal voor jouw volgende project of het verbeteren van de kwaliteit van jouw afdrukken met tips van onze experts.

PLA

Polymelkzuur, beter bekend als PLA, is een van de meest populaire materialen die worden gebruikt bij 3D-printen op FDM 3D printers. PLA is een geweldig eerste materiaal om te gebruiken, dit omdat het erg goedkoop is en onderdelen maakt die voor een breed scala aan toepassingen kunnen worden gebruikt. Verder is het ook een van de meest milieuvriendelijke filamenten die momenteel op de markt zijn, om deze redenen is dit een van de materialen die wij aanbieden in onze print calculator.

PLA is afgeleid van gewassen zoals maïs en suikerriet en is hernieuwbaar en vooral biologisch afbreekbaar. Als bonus geeft het plastic hierdoor ook een zoet aroma af tijdens het printen en heeft het geen plastic geur.

PLA is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en ook in verschillende composieten, waardoor het bijvoorbeeld de uitstraling van hout of metaal kan krijgen.

Toepassingen van PLA

De verpakking van levensmiddelen

Omdat PLA-materiaal wordt gezien als een veilig alternatief voor traditionele kunststoffen, wordt het nu gebruikt in voedselverpakkingen. Dit omdat het materiaal zo milieuvriendelijk is en deze verpakking zo goed hernieuwd kunnen worden.

Automobiel

De auto-industrie is constant op zoek naar manieren om voertuigen te bouwen die milieuvriendelijk zijn en daarom is PLA-materiaal de perfecte optie als het gaat om het maken van prototypes van auto-onderdelen. Eindproducten zijn te vinden in kunststof sierlijsten en kunststof op dashboards.

Huishoudelijke apparaten

Er zijn veel huishoudelijke apparaten te vinden die PLA-materiaal bevatten. Dit komt doordat het een kunststof is die niet alleen voordelen voor het milieu biedt, maar ook voordelen voor de toepassing waarvoor het wordt gebruikt, dit omdat het een supersterke maar brosse kunststof is.

PETG

PETG is een glycol-gemodificeerde versie van polyethyleentereftalaat (PET), dat vaak wordt gebruikt om waterflessen te maken. Het is een halfstijf materiaal met een goede slagvastheid, maar heeft een iets zachter oppervlak.

Het materiaal profiteert ook van geweldige thermische eigenschappen, waardoor het plastic efficiënt kan afkoelen met bijna verwaarloosbare kromtrekking. Er zijn verschillende varianten van dit materiaal op de markt, waaronder PETG, PETE en PETT; deze hebben allenmaal soortgelijke eigenschappen.

Toepassingen van PETG

Eten en drinken

PETG is populair in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Het stelt voedselproducenten in staat om te voldoen aan de relevante hygiënenormen, omdat het materiaal kan worden gesteriliseerd. Verder helpt het ook om voedsel en dranken te beschermen omdat het slagvast, sterk en flexibel is.

Detailhandel

PETG wordt veel gebruikt in de detailhandel en wordt gebruikt voor het vervaardigen van stands op verkooppunten, zoals beurskiosken en displays. Nogmaals, dit is te danken aan de flexibiliteit en het brede kleurengamma.

Medische industrie

De medische industrie is sterk afhankelijk van PETG en dit komt door het brede scala aan eigenschappen. De duurzaamheid van PETG maakt het perfect voor gereedschappen, medische apparatuur en prothesen. Natuurlijk, ook vanwege de noodzaak om schoon te blijven, maken de sterilisatie-eigenschappen het de perfecte keuze.

TPU

Flexibele filamenten zijn gemaakt van thermoplastische elastomeren (TPE), een mix van hard plastic en rubber. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit materiaal elastisch van aard waardoor het plastic gemakkelijk kan worden uitgerekt en gebogen. Er zijn verschillende soorten TPE, waarbij thermoplastisch polyurethaan (TPU) het meest wordt gebruikt onder 3D-printfilamenten.

TPU-filament is slijtvast, stootvast en bestand tegen veel chemicaliën. Het is veelzijdig en wordt in veel verschillende industrieën gebruikt.

Toepassingen van TPU

Sportartikelen en schoenen

Omdat sportartikelen flexibel en slijtvast moeten zijn, is TPU-materiaal de perfecte keuze. Bij veel sporten is het terug te vinden in trainingshulpmiddelen, watertoestellen en fitnessapparatuur. Schoeisel moet bestand zijn tegen lage temperaturen, flexibel zijn en bestand zijn tegen water en chemicaliën. Daarom is 3D-printen TPU ideaal voor het maken van sportartikelen.

Lucht- en ruimtevaart

De lucht- en ruimtevaartindustrie neemt het gebruik van TPU 3D-printen ook serieus, omdat het ook is toegenomen en precies begrijpt wat het te bieden heeft. Het is ook te vinden in instrumentenpanelen en sensoren.

Automobiel

De auto-industrie is overgestapt op TPU-materiaal en heeft dit geïmplementeerd in het fabricageproces van voertuigen. Het gebruik is de afgelopen jaren flink gestegen. Daarom is het vaak te vinden in instrumentenpanelen, sensoren en hendels, maar ook in vele andere gebieden.

ABS

ABS (Acrylonitril Butadieen Styreen) heeft een lange geschiedenis in de 3D-printwereld. Dit materiaal was een van de eerste kunststoffen die werd gebruikt bij industriële 3D-printers. Vele jaren later is ABS nog steeds een erg populair materiaal dankzij de lage kosten en goede mechanische eigenschappen.

ABS staat bekend om zijn taaiheid en slagvastheid, waardoor je duurzame onderdelen kunt printen die bestand zijn tegen extra gebruik en slijtage. Om dezelfde reden worden LEGO-stenen gemaakt van dit materiaal!

ABS heeft ook een hogere glasovergangstemperatuur, waardoor het materiaal veel hogere temperaturen kan weerstaan voordat het begint te vervormen. Dit maakt ABS een uitstekende keuze voor toepassingen buiten of bij hoge temperaturen. Gebruik bij het afdrukken met ABS een open ruimte met goede ventilatie, aangezien het materiaal de neiging heeft een lichte geur af te geven.

Toepassingen van ABS

Buizen en fittingen

In vergelijking met metalen en andere kunststoffen heeft ABS-materiaal vaak de voorkeur voor buizen en fittingen. Dit is te danken aan het feit dat het gemakkelijker te installeren is, lichter in gewicht en geen last heeft van corrosie of rot, vooral in die gevallen waar het wordt gebruikt om afval op te halen. ABS heeft een hoge mate van duurzaamheid, meer dan PVC en is bestand tegen schokken en breken in situaties met lage temperaturen.

Automobiel

Een van de belangrijkste kenmerken van ABS-materiaal is het feit dat het licht van gewicht is en in feite lichter dan veel andere kunststoffen. Daarom zijn voertuigen met ABS-plastic onderdelen vaak lichter in gewicht met maar liefst 10%, waardoor voertuigen zuiniger worden. Gewoonlijk wordt het gebruikt op dashboards, wieldoppen en carrosseriedelen vanwege de manier waarop het bestand is tegen lage temperaturen, de sterkte en het oppervlak dat robuust genoeg is om krassen te weerstaan.

Huishoudelijke apparaten

Als het gaat om het maken van huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld stofzuigers, is ABS-materiaal een van de meest populaire keuzes. ABS maakt het mogelijk om onderdelen te maken die stijf en duurzaam zijn, eigenschappen die niet in andere kunststoffen voorkomen en in een groot aantal kleuren geproduceerd kunnen worden. Door de textuur van ABS-materiaal is het bestand tegen krassen en is het meer dan geschikt voor intensief gebruik.

 

PC

Polycarbonaat (PC) is een materiaal met een hoge sterkte bedoeld voor zware omgevingen en technische toepassingen. Het heeft een extreem hoge warmteafbuiging en slagvastheid. Polycarbonaat heeft ook een hoge glasovergangstemperatuur van 150 ° Celsius. Dit betekent dat het zijn structurele integriteit tot die temperatuur behoudt, waardoor het geschikt is voor gebruik in toepassingen bij hoge temperaturen.

Het kan ook worden gebogen zonder te breken en wordt vaak gebruikt in toepassingen waar een kleine flexibiliteit vereist is. De meeste beschikbare polycarbonaatfilamenten bevatten additieven waardoor het filament bij lagere temperaturen kan worden bedrukt, dus zorg ervoor dat u de richtlijnen voor uw specifieke merk plastic raadpleegt.

Toepassingen van PC

PC wordt gebruikt in uiteenlopende toepassingen als waar stevigheid boven alles gaat bijvoorbeeld: brillen, duikmaskers, electronica behuizingen en hoge kwaliteit telefoonhoesjes.