5/5
5/5

De materiaalwijzer

In dit artikel behandelen we de verschillende materialen die beschikbaar zijn voor onze 3D print service. Aan elke 3D print techniek zijn verschillende materialen verbonden en dus behandelen wij de beschikbare materialen in dit artikel per 3D print techniek. De keuze van het juiste materiaal voor de gewenste toepassing is erg belangrijk en daarom komt het weleens voor dat een andere 3D print techniek wordt gekozen op basis van materiaal.

Een onderdeel geprint met ons FDM-CarbonX materiaal

FDM materialen

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor FDM 3D printen, en het kan moeilijk zijn om te beslissen welk materiaal het beste is voor uw project. Hieronder geven we een overzicht van de materialen die we aanbieden voor FDM 3D printen en de voordelen en beperkingen ervan.

PLA – Polymelkzuur

PLA is een biologisch afbreekbaar plastic dat gemakkelijk te printen is en een mooie glanzende afwerking heeft. Het heeft een lage kans op warping, wat het een goede keuze maakt voor visuele prototypes. Aan de andere kant is het minder sterk dan een materiaal zoals PETG, de definitie van sterk is hierbij belangrijk. PLA geeft weinig mee en daarom zal het een korte harde tik niet overleven, langdurige kracht is het dan weer juist beter in dan de rest. Toepassingen zoals tandwielen of behuizingen is dan ook waar PLA perfect voor is. Als er nog meer sterkte nodig is in de vorm van iets mee kunnen geven zou PETG een oplossing kunnen zijn, indien er daadwerkelijk veel kracht op komt zou ons in huis ontwikkelde materiaal CarbonX uitkomst kunnen bieden.

PETG – Polyethyleen tereftalaat glycol

PETG is gemaakt van petflessen en is sterk, duurzaam en flexibel. Het is een goede keuze voor toepassingen waarbij sterkte en flexibiliteit vereist zijn, zoals sommige mechanische onderdelen of speelgoed. Het is echter minder gemakkelijk te printen dan sommige andere materialen en kan soms moeilijk te bewerken zijn. Verder is het minder slijtvast en krachtig dan PLA, PETG geeft een beetje mee wat het goed maakt voor mechanische onderdelen maar minder voor onderdelen waar continu kracht op staat zoals bijvoorbeeld een tandwieltje. Voor dit soort toepassingen waar ruwe kracht belangrijk is kan PLA of ons extreem sterkte in huis ontwikkelde CarbonX uitkomst bieden.

TPU – Thermoplastisch polyurethaan

TPU is een soort flexibel rubber met zeer goede flexibiliteit en elasticiteit. Het is een goede keuze voor toepassingen waarbij flexibiliteit vereist is, zoals pakkingen, schokdempers of buigbare onderdelen. Het is echter minder sterk en duurzaam dan sommige andere materialen, dus het is niet geschikt voor toepassingen waarbij sterkte vereist is. Verder kan TPU erg lastig te printen zijn en daarom printen wij dit materiaal ook alleen op aanvraag om te voorkomen dat bestellingen geplaatst worden die niet geprint kunnen worden.

CarbonX – ons in huis ontwikkelde materiaal

Ons eigen CarbonX-materiaal is supersterk en gevuld met continue koolstofvezel. Het is een uitstekende keuze voor toepassingen waarbij sterkte, ruwe kracht en slijtvastheid vereist zijn, zoals sommige mechanische onderdelen. Het is echter duurder dan alle andere materialen en kan erg moeilijk te printen zijn, daarom printen wij ook dit materiaal alleen op aanvraag om wederom te voorkomen dat bestellingen geplaatst worden die niet geprint kunnen worden.