5/5
5/5

3D laten printen

Gemakkelijk en snel 3D laten printen

Het gebruiken van een 3D print service om onderdelen of producten te laten produceren is iets wat steeds meer voorkomt. Tegenwoordig biedt 3D printen niet alleen uitkomst voor rapid prototyping maar ook voor het daadwerkelijk produceren van producten. De meeste plastic producten worden namelijk spuitgegoten, dit levert een stevig en mooi resultaat maar dit is pas voordelig bij grotere producties van enkele duizenden stuks. Voor een enkel onderdeel of een laag volume op maat product kan dit dus niet uit, gelukkig kan een 3D print service zoals die van ons hier uitkomst bieden. 

Hoe gaat 3D laten printen in zijn werk?

Voordat een 3D printer aan de slag kan is er eerst een 3D bestand nodig, deze kan door een klant aangeleverd worden of door een bedrijf zoals wij gemaakt worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een bestaand onderdeel 3D te scannen of 3D te tekenen

Als er eenmaal een 3D bestand beschikbaar is kan deze gebruikt worden om de prijs voor de productie te bepalen, dit wordt gedaan doormiddel van zogenaamde slicer software. Deze software is in staat een soort simulatie te maken van de 3D print zodat de exacte print tijd en materiaal kosten bepaald kunnen worden, op basis hiervan kan vervolgens een offerte gemaakt worden. 

Nadat hier akkoord op gegeven is gaat een engineer aan de slag met het klaarmaken van het model voor het 3D printen, het verschilt per 3D print techniek wat hier precies gedaan moet worden maar over het algemeen is dit het toevoegen van zogenaamde supports. Dit zijn stukken plastic die later verwijderd kunnen worden en het model ondersteunen tijdens het 3D printen. Vervolgens wordt het model doorgestuurd naar de productie en wordt deze in de planning meegenomen waarna deze zo snel mogelijk wordt geprint. Zodra de productie klaar is wordt het model nabewerkt en worden de supports verwijderd zodat deze verzonden kan worden naar de klant. 

Hoeveel kost 3D laten printen?

De kosten voor het 3D laten printen van een onderdeel of model bestaat vaak uit drie componenten. Als eerste worden er altijd iets van opstart kosten gehanteerd, dit omdat het 3D model klaargemaakt dient te worden en de 3D print na het printen nabewerkt en gecontroleerd wordt. 

Het tweede en derde component worden bepaald doormiddel van de eerder genoemde 3D print simulatie. In de slicer software wordt het model geplaatst waarna het model omgezet wordt in een lange lijst van coordinaten voor de 3D printer om te volgen. In dit proces wordt de exacte beweging van de printer bepaald waardoor ook bepaald kan worden wat de print tijd en het materiaal verbruik zal zijn. 

Op basis hiervan en enkele standaard formules wordt vervolgens de totaalprijs bepaald, omdat dit een aardig tijdrovend proces is voor ons en jij natuurlijk direct je prijs wilt weten hebben we hiervoor een online tool ontwikkeld. Via onze print calculator is het mogelijk zelf de prijs voor een FDM 3D print te bepalen en kan deze zelfs direct besteld worden. 

Hoe werkt de techniek achter 3D laten printen?

3D laten printen is een erg brede term, of beter gezegd 3D printen is een erg brede term. Er zijn namelijk allerlei verschillende 3D print technieken die op zichzelf ook weer variaties hebben. De vier meest voorkomende 3D print techniek zijn FDM, SLA, SLS en MJF. Per techniek hebben wij al een pagina gemaakt waar we de voordelen, nadelen, technologie en materialen bespreken maar uiteindelijk hebben alle technieken toch wel aardig wat gemeen. Elke 3D print techniek valt onder de categorie additive manufacturing, dit betekent dat tijdens het maken van het eindproduct materiaal wordt toegevoegd, bij 3D printen in het geval van hele dunne laagjes. Het tegenovergestelde hiervan is subtractive manufacturing, hierbij wordt materiaal verwijderd om zo het eindproduct te maken, het meest bekende voorbeeld hiervan is frezen. De verschillende 3D print technieken verschillen van elkaar door de manier waarop dit materiaal in laagjes wordt neergelegd en aan elkaar wordt gesmolten. Bij FDM gaat dit bijvoorbeeld door het gebruiken van een thermoplast maar bij SLA werkt het dan weer doormiddel van een resin wat hard wordt door uv-licht. Elke 3D print techniek kent zijn voordelen en nadelen. Lees meer over de verschillende 3D print technieken op onze algemene 3D print pagina. 

Aditive manufacturing

Subtractive manufacturing

Onze klantenservice zit voor je klaar!

Onze technische experts zitten elke dag van acht tot acht voor je klaar om jou advies te geven of jouw vragen te beantwoorden. Via onze klantenservice is het ook mogelijk een offerte aan te vragen of jouw 3D print te bestellen. Wij helpen je graag!