3D laten printen

De kans is groot dat u op zoek bent naar een bedrijf wat u kan helpen op het gebied van 3D printen. Er is namelijk een reden dat u hier op de site terecht bent gekomen. Als het aankomt op het laten 3D printen van modellen of producten dan weet u zeker dat u bij ons op het juiste adres bent. Nu snappen wij maar al te goed dat niet iedereen bekend is met de diensten die wij te bieden hebben. Om u hier meer over te laten zien hebben we besloten om de belangrijkste informatie op deze pagina op een rijtje te zetten. Door dit zelf even goed door te lezen weet u binnen no time waarom u vandaag nog een bestelling zou moeten plaatsen voor het laten 3D printen van uw modellen of producten!

De opkomst van 3D producties

We laten u straks meer zien over de voordelen van het laten 3D printen en over de wijze waarop u via onze site zelfstandig modellen kunt indienen voor productie. Maar voor het zover is doen we er toch verstandig aan om even stil te staan bij het 3D printen zelf. Lang niet iedereen is op de hoogte van het feit dat dit dé keuze is voor het tastbaar maken van alle mogelijke soorten modellen en ontwerpen. 3D-printen vervaardiging is een proces waarbij driedimensionale vaste voorwerpen worden gemaakt van een digitaal bestand. Het maken van een 3D-geprint productie gebeurt met behulp van additieve processen. In een additief proces wordt een voorwerp gecreëerd door opeenvolgende lagen materiaal neer te leggen tot het voorwerp is gecreëerd. In feite bestaat de 3D print dan ook uit meerdere dunne laagjes. Hier zie je overigens niets van, uiteindelijk wordt het één geheel met naadloze randen.

Over de loop der jaren is het gebruik van 3D printers aanzienlijk gestegen. Door deze hoge mate van populariteit is het vandaag de dag dan ook mogelijk om uit verschillende technieken te kiezen. Daar waar vroeger slechts type één 3D printer was namelijk SLS zijn er nu twee bijgekomen FDM en SLA, lees alles hierover op onze pagina over 3D printen. Deze verschillende technieken brengen ieder voordelen en nadelen met zich mee en komen daarom naast elkaar voor. Bij 3DLabs bieden wij de twee nieuwste technieken FDM en SLA aan voor onze 3D print service, en bij deze technieken horen natuurlijk allerlei verschillende materialen. Hierover lees je meer in onze materiaalwijzer.

Foto van een 3D geprinte serie productie
3D geprinte serie productie

Waarom 3D laten printen?

Een van de vragen die wij ontzettend vaak krijgen is waarom het zo handig is om ervoor te kiezen om 3D te laten printen. Het antwoord op deze vraag is nog niet zo eenvoudig te geven nu er meerdere voordelen verbonden zitten aan deze keuze. Om het wat makkelijker voor u te maken hebben we een rijtje gemaakt met de belangrijkste voordelen. Kiest u ervoor om 3D te laten printen dan zult u deze of meer voordelen ook zelf ervaren.

Het is aanzienlijk goedkoper

De belangrijkste reden waarom u zou moeten kiezen voor het inschakelen van een extern bedrijf voor het laten 3D printen is het feit dat dit aanzienlijk goedkoper is. Indien u zelf gaat printen dan bent u veel meer geld kwijt, al helemaal als u niet vaak hoeft te 3D printen. Dit komt met name door het feit dat de aanschaf van een 3D printer aanzienlijk wat geld kan kosten. Print u slechts incidenteel dan zal er een hoop geld verloren gaan zonder dat u hier iets voor terug krijgt. Daar komt ook nog eens bij dat het vaak niet mogelijk is om een kleine hoeveelheid filament te kopen. Doordat wij in staat zijn om enkel te kosten in rekening te brengen die ook daadwerkelijk gepaard gaan met het 3D printen, is het ook voor u mogelijk om enorm veel geld te besparen. Wie wilt dit nu niet?

Het is vele malen makkelijker

Laten we eerlijk zijn, 3D printen is niet bepaald een fluitje van een cent. Om gebruik te maken van een 3D printer is dan ook gelijk aanzienlijk wat technische kennis vereist. Bij een verkeerde kalibratie van de machine is de kans namelijk groot dat het uiteindelijke resultaat flink zal tegenvallen. Door te kiezen voor ons bedrijf als het aankomt op laten 3D printen hoeft u hier zich geen zorgen over te maken. Wij weten namelijk wat er voor nodig is om een model met succes te kunnen printen. Door het werk uit handen te geven kan u het uzelf veel makkelijker maken dan voorheen. Het enige wat u hoeft te doen is het uploaden van een model. Ons team gaat vervolgens aan de slag om dit model om te toveren tot iets tastbaars. Later op deze pagina komen we terug op de specifieke werkwijze voor het 3D printen.

Het is sneller dan zelf printen

Het laatste voordeel is dat het mogelijk is om ontzettend veel tijd te besparen. Dit komt met name door het feit dat wij als specialist weten waar we mee bezig zijn. Door onze hoge mate van kennis en expertise zijn wij in staat om verzoeken tot 3D printen snel uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat u veel tijd over kunt houden, tijd die u als ondernemer zijnde maar al te goed kunt gebruiken. Hoeveel tijd er gepaard gaat met het laten 3D printen is volledig afhankelijk van de grootte van het definitieve model. Gelukkig staan wij bekend om het feit dat wij zeer snel in staat zijn om uw tekeningen om te toveren tot een daadwerkelijke productie. Het is altijd mogelijk om even contact op te nemen met ons team als u meer wilt weten over de tijd die vereist is voor het laten printen van uw modellen.

Hoe gaat het 3D laten printen in zijn werk?

Door het bovenstaande bent u meer te weten gekomen over de voordelen die komen kijken bij het laten 3D printen. Wat u alleen nog niet weet is hoe het nu precies allemaal in zijn werk gaat. Over het algemeen dienen er een aantal stappen doorlopen te worden voordat ons team aan de slag kan gaan met het printen van uw 3D bestanden. Hieronder hebben we deze diverse stappen nader beschreven zodat u precies weet wat ervoor nodig is om te kunnen beginnen:

Nadenken over het ontwerp

Voordat u kunt beginnen met het proces van een 3D print laten maken is het van belang om na te denken over de vraag wat u graag wilt laten printen. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het mogelijk om een groot aantal modellen of producties te laten 3D printen. Mocht u een website hebben wie zich richt op horloges dan kunt u bijvoorbeeld een prototype laten maken om de nieuwe modellen in kaart te brengen. Bent u een architect dan is het mogelijk om uw tekeningen om te toveren tot kleine modellen die u meer laten zien over de uiteindelijke uitstraling van het pand. Door deze hoge mate van verscheidenheid is het laten 3D printen voor iedereen een geschikte keuze om voor te kiezen, niet voor niets dat het vandaag de dag zo populair is en alleen nog maar populairder wordt!

Uploaden van het ontwerp

Om gebruik te maken van onze 3D print service en iets bij ons te laten 3D printen zult u een 3D model, idee of onderdeel moeten aanleveren. Door de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid is het voor iedereen mogelijk die al een 3D bestand heeft deze direct te bestellen. Wel is het van belang om te letten op de vereisten voordat u een model uploadt via onze print calculator. Het is namelijk zo dat wij aanraden STL bestanden te gebruiken, deze verzorgen namelijk de beste print kwaliteit. Een dergelijk bestand kunt u maken middels CAD programma’s als Blender, Autodesk Fusion en Solidworks. Met deze software kunt u 3D modellen creëren in een handomdraai. Als u tijdens het uploaden van de bestanden tegen bepaalde problemen aanloopt dan is het altijd mogelijk om hiervoor even contact op te nemen.

Gebruik maken van de print calculator

Een van de belangrijkste voordelen die wij te bieden hebben ten opzichte van andere bedrijven is het feit dat wij onze revolutionaire print calculator aanbieden. Deze calculator berekent gelijk de prijs die u kwijt bent voor het realiseren van uw eigen 3D productie. Onze calculator gaat gelijk aan de slag met het controleren van de bestanden die u middels de voorgaande stap heeft aangeleverd. Hoe veel u precies kwijt bent is afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het model. Nu kan zich een situatie voordoen waarin u op zoek bent naar een service op maat. Mocht dit inderdaad het geval zijn dan is het hiervoor altijd mogelijk om even contact op te nemen met ons team. Ons team denk graag met u mee zodat we samen tot het perfecte eindresultaat kunnen komen.

Wachten op het resultaat

Heeft u gebruik gemaakt van onze speciale calculator en heeft u ook daadwerkelijk een model verzocht middels onze 3D productie dan hoeft u alleen nog maar af te wachten tot uw model klaar is voor de levering. Ook de lengte van de levering is afhankelijk van het model wat u heeft geüpload. Wij staan overigens bekend om het feit dat wij onze 3D producties aanzienlijk snel kunnen leveren. Voor meer handige informatie over de wijze waarop wij onze producties verzenden is het altijd mogelijk om een kijkje te nemen bij de veel gestelde vragen. Hier staat veel meer informatie die u op weg kan helpen. Heeft u een 3D print met spoed? Neem dan direct contact met ons op voor onze spoed service!

Uitbesteden of een eigen 3D printer kopen?

Ter afsluiting is het van belang om even kort in te gaan op de vraag of het verstandig is om het laten 3D printen uit te besteden of om toch zelf een 3D printer te kopen. Het antwoord op deze vraag is zoals u wel kunt verwachten volledig afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Indien u van plan bent om slechts incidenteel een aantal modellen via een 3D printer te laten printen dan is het over het algemeen verstandig om het uit te besteden. Zoals we al even hebben laten zien komt dit met name door het feit dat de aanschafkosten aanzienlijk hoog uit kunnen vallen en er nog aardig wat kennis vereist is om goede print kwaliteit te behouden. Door het uit te besteden is het mogelijk om op de lange termijn veel tijd en geld te besparen voor uzelf of voor uw bedrijf.

Dit ligt echter anders indien u van plan bent om veelvuldig te printen. Mocht u namelijk van plan zijn om veel modellen uit een 3D printer te realiseren dan is het verstandiger om een eigen apparaat te kopen en hier bijvoorbeeld een werknemer fulltime op te zetten. Het spreekt namelijk voor zich dat u op deze manier in staat bent om op de lange termijn juist kosten te besparen. Mocht u niet precies weten of u daadwerkelijk van plan bent om de 3D printer vaak te gaan gebruiken dan is het handig om het eerst eens uit te besteden. Mocht alles naar wens zijn met het laten 3D printen dan kunt u er namelijk altijd nog voor kiezen om zelf een 3D printer aan te schaffen, voor advies en vragen hierover helpen we je graag even verder.

Prusa XL 3D printer
Een Prusa XL FDM 3D printer

Vragen over het 3D laten printen?

We hopen dat u dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld heeft gekregen over de diverse mogelijkheden die voor u open liggen als het aankomt op 3D laten printen. Door te kiezen voor onze hoogwaardige service weet u zeker dat u van de best mogelijke kwaliteit voorzien bent. Nu is het goed mogelijk dat u bepaalde vragen heeft over het 3D laten printen. Mocht dit nu het geval zijn dan is het altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen. Eén van onze specialisten zal u zo snel mogelijk te woord staan om u verder te helpen. Voor u het weet bent u voorzien van een antwoord op iedere vraag die u mogelijkerwijs kunt hebben!